πιο αναλυτικά …

Είμαι απόφοιτος του τμήματος εικαστικών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και σπούδασα ζωγραφική στο Δ’ Εργαστήριο με τον εικαστικό Πάνο Χαραλάμπους.

Το 2009 εγκαταστάθηκα στο Παρίσι όπου παρακολούθησα μαθήματα στην ENSBA (École nationale supérieure des beaux-arts ) εννοιακής τέχνης, γλυπτικής και μορφολογίας/ανατομίας στα ατελιέ των Guillaume Paris και Patrice Alexandre αντιστοίχως. Έκτοτε έχω πάρει μέρος σε αρκετά εργαστήρια-”workshops”, ημερίδες και σεμινάρια με αντικείμενο την τέχνη, την εκπαίδευση και την τεχνολογία. Είμαι τακτικός μέλος του Node (Forum for the digital arts) και φροντίζω να ενημερώνεται συστηματικά για τις εξελίξεις που αφορούν τα πεδία του ενδιαφέροντός μου.

Σήμερα ασχολούμαι με την προμελέτη, τον δημιουργικό κώδικα και τον παραμετρικό σχεδιασμό κινούμενης και στατικής εικόνας, τα διαδραστικά μέσα και την χαρτογράφηση προβολών σε μεγάλες επιφάνειες (κοινώς projection mapping) ενώ συνεχίζω την υλοποίηση έργων με παραδοσιακά μέσα.

Έχω συνεργαστεί με Έλληνες και ξένους εικαστικούς καλλιτέχνες, λαμβάνοντας μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις (Ελλάδα και εξωτερικό) και μετράω μια ατομική έκθεση (Παρίσι, 2010).

Highlights 2017 / 18 (έως σήμερα):

Everywhen” – Μουσικό-Χορευτική Περφόρμανς με διαδραστικές προβολές http://every-when.com/ , 2018

καλλιτέχνης: Maria Judova [SK]

εργασία: Τεχνική υποστήριξη – Creative Coding

CAGE” – καλλιτεχνική διεύθυνση – παραγωγή Animation σφαιρικής προβολής (dome projection) 2017-2018

καλλιτέχνης: Petre Rimsky [CZ]

εργασία: Artistic και Technical Direction για την ολοκλήρωση παραμετρικού (procedural) animation που προβλήθηκε τον Απρίλιο του 2018 στον θόλο (dome) του SAT (Ένωση Τεχνών και Τεχνολογίας) στο Μοντρεάλ του Καναδά.

Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι” – θεατρική παράσταση, Φεστιβάλ Αθηνών 2017

καλλιτέχνης: Γεωργία Μαυραγάνη (σκηνοθέτης) – Άρτεμις Φλέσσα (σκηνογράφος)

εργασία: προγραμματισμός και συντονισμός ρομποτικής εγκατάστασης

Συνεργασίες:

Hiwa K. (εικαστικός) ,Tim Shaw (εικαστικός – γλύπτης), Yuichiro Matsuda (φωτογράφος), Νίκος Χαραλαμπίδης (εικαστικός), Γεωργία Μαυραγάνη (σκηνοθέτης), Άρτεμις Φλέσσα(σκηνογράφος), Κωστής Ζουλιάτης (μουσικός), M.a.t.e. (μουσικό σχήμα), Γιάννης Αναστασάκης (μουσικός), Ice Eyes (μουσικό σχήμα), Maria Judova (εικαστικός), Petre Rimsky[Kostia Matka] (εικαστικός), LowerCut (μουσικό σχήμα) κ.α.

Ήδη από το 2009 συμπράττω με μουσικούς, μουσικά σχήματα και άλλους επαγγελματίες καλλιτέχνες για την δημιουργία οπτικού υλικού κατά την υποστήριξη των συναυλιών ή των παραστάσεών τους με διαδραστικές προβολές και εγκαταστάσεις.

Ως εξωτερικός συνεργάτης, έχω προσφέρει τις υπηρεσίες μου σε διάφορους φορείς ενώ μεμονωμένα θα παρατηρήσετε αρκετές γραφιστικές δουλειές στο ενεργητικό μου (εξώφυλλα δίσκων – βιβλίου, αφίσες κ.α.). Τέλος, έχω εργαστεί στον Κινηματογράφο σε εταιρείες παραγωγής ταινιών καθώς και σε ανεξάρτητες παραγωγές μικρότερης κλίμακας όπως ταινίες μικρού μήκους και video clip.

Ενδεικτικά:

Μουσείο Μαστίχας Χίου – ΠΙΟΠ” – πολυμεσική εφαρμογή, 2016

εταιρεία: 2monochannels

εργασία: creative & art direction | σχεδιασμός και υλοποίηση πολυμεσικής εφαρμογής και προβολών για την ιστορία της μαστίχας.

Baku Games – 2015” Τελετή έναρξης των αγώνων του Μπακού, Αζερμπαϊτζάν 2014

καλλιτέχνης: Δημήτρης Παπαϊωάννου – Άγγελος Μέντης

εργασία: creative coding και γραφιστική επιμέλεια σκηνικών

Marni Films http://marnifilms.gr/el/

Δημιουργία αφίσας για την βραβευμένη ταινία μικρού μήκους του Ν. Αυγουστίδη “UMMI”, 2016

Επιμέλεια τίτλων και σχεδιασμός αφίσας για την πρώτη ταινία μικρού μήκους του Ε. Μιχελουδάκη “Μόλλυ 6 με 8“, 2017

Ένα από τα πεδία που με απασχολεί διαχρονικά είναι η επαύξηση της εμπειρίας της πραγματικότητας μέσω τεχνολογικών ευρημάτων όπως το VR (Virtual Reality) και το AR (Augmented Reality) ή εσχάτως το MR (mixed reality) καθώς και η εξέλιξη εργαλείων που σε πραγματικό χρόνο υποβοηθούν το συγκερασμό δύο ή περισσότερων κόσμων ανεξάρτητα από το πώς αυτοί προκύπτουν κάθε φορά.

Δηλώνω υπέρμαχος του ελεύθερου λογισμικού (ελεύθερο δεν σημαίνει και δωρεάν) και των προσαρμοσμένων εργαλείων και λύσεων (custom made solutions) για ειδικά προβλήματα δημιουργικού χαρακτήρα, πιστεύοντας οτι οι μέθοδες αυτές συμβάλουν τόσο στη διάδοση της γνώσης και της πληροφορίας όσο και στο οτι συνεισφέρουν στον εκδημοκρατισμό και την επανοικειοποίηση των μέσων μιας ψηφιοποιημένης παραγωγής διατηρώντας την μοναδικότητά τους, αυξάνοντας παράλληλα την πιθανότητα να προκύψουν πράγματα καινοτόμα και αξιόλογα που στο κέντρο τους θα βρίσκεται η ανθρώπινη επικοινωνία ως συνέχεια και όχι απόρροια συμβάσεων και κοινωνικών κατασκευών.

To 2017 η σύμπραξή μας με τον HiwaK τιμήθηκε με το “cinema prize” στην Vienna Contemporary για τη διεύθυνση φωτογραφίας της καλλιτεχνικής performance Pre-Image, “Blind as the mother tongue” του εικαστικού Hiwa K. και στο παρελθόν η συνέργεια με τον αρχ/να μηχανικό Τζ. Αναστασιάδη έφτασε στην τρίτη θέση του διεθνή διαγωνισμού Αρχιτεκτονικής “Worlds of El Lissitzky” – 2013 με την διαδραστική πρόταση επαυξημένης πραγματικότητας “Augmented PROUN“.

Κωνσταντίνος Νησίδης – 2018