Augmented PROUN

Augmented Proun

Το 2013 το “Augmented PROUN” ήταν η συνεργατική πρόταση που υποβάλλαμε από κοινού με τον αρχ/να μηχανικού Τζώρτζη Αναστασιάδη, η οποία και κατέκτησε την τρίτη θέση στον ανοικτό και διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής “Worlds of El Lissitzky”.

Ο διαγωνσιμός πραγματοποιήθηκε στο Νοβοσιμπίρσκ, την πρωτεύουσα της Σιβηρίας στην Ρωσία υπό την διοργάνωση των SCCA και SCPA. Μεταξύ άλλων υποψηφιωτήτων που υποβλήθηκαν και κυκλοφόρησαν σε σχετικό τεύχος της διοργάνωσης, ήταν ίσως το μοναδικό που ξεχώριζε για τον συμβολισμό και την τεχνολογική του διάσταση, που ήθελε δηλαδή το PROUN (ορολογία που εισήγαγε ο ίδιο ο El Lissitzky προκειμένου να περιγράψει αυτό που έκανε – κάτι μεταξύ αρχιτεκτονικής – γραφιστικής και πολιτικής θεολογίας) να γίνεται αυτό που αρχικά είχε συλλάβει ως μια υπόνοια, μια δυναμική χειρονομία στον χώρο που ποτέ δεν μπορεί να αποδεσμευτεί από τον χρόνο παρότι ασυνεχής, συνιστώντας για τις ανθρώπινες αισθήσεις το ένα και το αυτό γεγονός.

Η κεντρική ιδέα (στο πλαίσιο των όρων του διαγωνισμού) περιέγραφε ένα άυλο μνημείο για τον El Lissitzky, που κάτω από άλλες συνθήκες – αν δηλαδή διατηρούσε την υλικότητά του – θα δέσποζε στο πάρκο της Ακδημίας επιστημών του Νοβοσιμπίρσκ (Akadem Gorodok). Αντ’ αυτού, το άυλο αυτό -τελικά-μνημείο, εξαρτημένο από την ύπαρξη τεχνολογικών ευρημάτων (υπαρκτών και τότε αλλά όχι με τις σημερινές δυνατότητες και ευκολίες) θα υπήρχε μόνο με την προϋπόθεση οτι ο περιπατιτής – περιηγητής του πάρκου της ακαδημίας, θα προέτεινε το χέρι του κρατώντας μια συσκευή (εφοδιασμένη με gps π.χ. ένα κινητό) και από την οθόνη της θα έβλεπε κομμάτια μιας εικονικής εκδοχής του “PROUN” όπως την είχαμε ερμηνεύσει, καθώς εκείνη θα αγκάλιαζε κτήρια ή θα στεκόταν ακίνητη πάνω από άλλους ανοικτούς – υπαίθριους χώρους.