Εικονική Περιήγηση Ψηφιακού Πλατό (VR Ready)

Ένα πολυ γρήγορο και απαιτητικό πρότζεκτ που ολοκληρώθηκε μέσα σε τέσσερις ημέρες τον Ιούλιο του 2018.

Ο στόχος ήταν η δημιουργία μιας τρισδιάστατης – ψηφιακής περιήγησης σε πραγματικό χρόνο, για την διευκόλυνση και τον σχεδιασμό του camera-plan τηλεοπτικής παραγωγής. Ο μετασχηματισμός έπρεπε να γίνει βάσει ενός δοσμένου pdf document, με τον εξοπλισμό καιτ ις προκαθορισμένες θέσεις των καμερών, περιγράφοντας τον φακό και τον τύπο της κάμερας προκειμένου να υπάρχει μια συνέπεια αναφορικά με το aspect ratio και τις διαστάσεις του κάθε σένσορα για το σωστό καδράρισμα (με τον ανάλογο φακό πάντα).

Για το οπτικό κομμάτι τα φωτορεαλιστικά γραφικά ήταν βασική προϋπόθεση καθώς και η κύληση μεταξύ των διαφορετικών θέσεων αλλά και η αλλαγή των παραμέτρων κάθε κάμερας, για τους λόγους αυτούς μια μηχανή παιχνιδιών (όπως η Unreal Engine) ήταν η πλέον δόκιη λύση.

Για τη διευκόλυνση του τελικού χρήστη (σκηνοθέτης και οπερατέρ) ήταν βασικό να υπάρχει – πέρα από την υποτυπώδη διάδραση με ποντίκι και πληκτρολόγιο – ένα (τουλάχιστον) μενού που θα είναι υπεύθυνο για τις εξωτερικές παραμέτρους και γενικότερες συνθήκες του πλατό, αυτό οδήγησε στη δημιουργία δύο μενού.

  • ένα για την επιλογή διαφορετικών θέσεων και φακών (βάσει σχεδίου του σκηνοθέτη | camera plan)
  • ενα μενού  επιλογών, με επιπλέον toggles για τα βοηθητικά αντικέιμενα και και τον γενικό φωτισμό

Η εφαρμογή σε ένα επόμενο στάδιο θα υποστήριζε την εισαγωγή – εξαγωγή preset και θέσεων, αποδεσμευμένη από τον ψηφιακό χώρο ώστε να μπορεί αντικατασταθεί το ψηφιακό πλατό με οποιοδήποτε άλλο μελλοντικά.

Επίσης ένα σημαντικό εύρημα (γνωστό bug) ήταν η απόδοση της παραμόρφωσης του φακού, με αποτέλεσμα όταν το FoV μικραίνει (προσιδιάζοντας κάμερες με πολύ ανοιχτούς φακούς <35mm) να απουσιάζει ουσιαστικά το αναμενώμενο barrel distortion και να μοιάζει περισσότερο με Pincushion distortion, δηλαδή το αντίστροφο , δίνοντας μια μη ρεαλιστική αίσθηση παραμόρφωσης.

Barrel distortion.svg

“Barrel Distortion”

Pincushion distortion.svg

“Pincushion distortion”

 

Ωστόσο αυτό δεν ήταν περιοριστικό για να γίνουν όλες οι απαραίτητες δοκιμές στο στάδιο της προ-παραγωγής και της προετοιμασίας, δεδομένου του χρόνου και των αναγκών που έπρεπε να καλυφθούν, ήταν αναγκαίο να καταλήξουμε σε μια σύμβαση που θα αφορούσε σχεδόν αποκλεισιτκά τους πολύ ευρυγώνιους φακούς (<21 mm).

 

 

Η παραγωγή είναι του ομίλου Ants Produciton και η τρισδιάστατη αποτύπωση του σκηνικού έγινε με την επίβλεψη και καθοδήγηση της αρχ/να μηχανικού, Μυρσίνης Γλέζου.