VL.Cables (WIP)

VL.Cables

Το VL.Cables είναι ένα ενδιαφέρον για εμένα πείραμα, συνδυάζει μια πολύ οικεία και διαισθητική μέθοδο διεπαφής που θυμίζει λίγο εφαρμογές όπως το Reason (Propelerheads) ή το εξαιρετικό VCV Rack. Με λίγα λόγια δηλαδή, ένα patch bay με καλώδια, πολλά καλώδια και τρύπες, πολλές τρύπες.

Κάθε καλώδιο απαρτίζεται από τρια διακριτά μέρη, τα δύο terminals (ακροδέκτες ή τερματικά) σε κάθε άκρη και το κύριο στέλεχος, δηλαδή το καλώδιο αυτό καθ’ αυτό.

Φυσικά η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη, υπάρχουν πολλά προγράμματα που χρησιμοποιούν εξ ορισμού την λογική των links και του function composition. Η διαφορά είναι οτι το VL.Cables ευελπιστεί να έχει ρόλο στην δημιουργία εφαρμογών βασισμένα στο VL και τις δυνατότητές του.

Πρόκειται δηλαδή για μια βοηθητική βιβλιοθήκη που δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη/προγραμματιστή/δημιουργό να περνάει (ανεξαρτήτως τύπου) δεδομένα από συσκευή σε συσκευή (virtual device).

Βέβαια οφείλω να πω πως αυτό είναι ένα πάρεργο, το “proof of concept” μιας πραγματικά modular ψηφιακής συσκευής, στον φυσικό κόσμο που θα μπορεί να επικοινωνεί απευθείας με το VL/vvvv. Ένας modular controller, αλλά αυτό είναι ένα ξεχωριστώ project και προς το παρόν δεν έχω τίποτα στα σκαριά πέρα από την ιδέα και αφορμές για την υλοποίησή της.

Ας επιστρέψουμε όμως στα καλώδια, το επόμενο βήμα είναι η προσθήκη τους στην εκπληκτική βιβλιοθήκη του Dottore (aka Natan Sinigaglia) με το όνομα VL.Elementa. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο αναφορικά με την Elementa, αλλά πρόκειται για το καλύτερο GUI builder για το VL.

Αν καταφέρει λοιπόν, όπως φιλοδοξεί, το VL.Cables να γίνει μια συλλογή από widgets με την αναμενόμενη λειτουργία (modular patch bay) τότε θα έχει εκπληρώσει και το σκοπό του.

Κ.