VL.ENDER

Τι είναι το VL.ENDER τελικά;

Το VL.ENDER ή vlender είναι ένα εργαλείο που ξεκίνησα να αναπτύσσω τις ζοφερές μέρες της καραντίνας.
Σκοπός του εργαλείου είναι να συνενώσει δύο αγαπημένες πλατφόρμες (και λέω πλατφόρμες γιατί η λέξη “προγράμματα” θα αδικούσε και τα δύο) το vvvv (γνωστό πλέον ως VL – gamma) και το Blender.


Γιατί όμως να το επιδιώξει κανείς αυτό;


Πράγματι όλα θα ήταν καλύτερα αν εκ των προτέρων είχα τη δυνατότητα μιας εξαιρετικής μηχανής γραφικών στο VL ή την ευκολία και την λογική των Nodes στο Blender. Ναι και τα δύο σε ένα βαθμό υπάρχουν, αλλά κανένα δεν συγκρίνεται στα δυνατά του σημεία με το άλλο. Δηλαδή, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται η προσαρμογή της Stride (aka Xenko) στο VL και ενώ τα animation nodes και το sverchok προσφέρουν μια σειρά από δυνατότητες και ευκολίες, κανένα δεν προσφέρει ένα πλήρες πακέτο που να επιτρέπει αρχικά πιο σύνθετες λογικές διεργασίες ή πιο εξελιγμένα και απαιτητικά γραφικά (μεθόδους απεικόνισης).


Πιο απλά, οι πλειάδα των αντικειμένων και των συνδυασμών που υπάρχουν στο VL για να αποτυπώσει κανείς εξαιρετικά πολύπλοκους υπολογισμούς και χρονοβόρες διαδικασίες δεν μπορεί να καλυφθεί με κανένα από τα δύο add-on του blender (όχι στο βαθμό που επιθυμώ) και από την άλλη κι αν ακόμα υπήρχε η Stride ήδη στο οπλοστάσιο του VL θα συνέχιζε να λείπει ένας δυνατός Raytracer όπως ο Cycles. Συν του οτι, εδώ που τα λέμε, η Stride έχει να διανύσει μεγάλη διαδρομή μέχρι να φτάσει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της EEVEE.


Και πάλι όμως δεν απάντησα στο γιατί, έδωσα ίσως ένα γενικότερο πλαίσιο, αλλά ο αρχικός σκοπός είχε ειδικό βάρος και συγκεκριμένη κατεύθυνση. Άρα θα ήταν σωστό να πω εδώ οτι το έναυσμα ήταν η απεικόνιση και η προεικόνιση (pre-visulization) φώτων, αυτών που στις παραγωγές ξέρουμε ως fixtures και αναφέρομαι συγκεκριμένα σε εγκαταστάσεις που αξιοποιούν το πρωτόκολλο DMX / Artnet.

Τι μπορεί να κάνει κανείς με το VL.ENDER ;


Αυτή ήταν η κύρια κατεύθυνση, στην πορεία όμως ανακάλυψα οτι δεν ήταν τόσο δύσκολο (το παλεύω ακόμα) να μεταφέρω και άλλα δεδομένα πέρα από τα φώτα και τους διαφορετικούς τύπους τους. Όπως πχ γεωμετρίες. Δηλαδή πλέγματα, αντικείμενα ακόμα και splines ή curves. Αφού παρατήρησα οτι θα ήταν εξαιρετικό, πέρα από την δύναμη των renderers του blender να αξιοποιήσω και όλα εκείνα τα εργαλεία που έρχονται αντάμα, όπως οι modifiers φτιάχνοντας αντικείμενα παραμετρικά και τοποθετώντας τα κατευθείαν, χωρίς την ανάγκη του import ή export στο blender και από εκεί στο Cura για εκτύπωση 😉

To Vlender χωρίζεται σε δύο μέρη ουσιαστικά, στο VL.ENDER που είναι ένα VL patch με βασικό dependency το VL.ShareMemory και το Vlender, που είναι ένα addon για το Blender. Τα δύο προγράμματα (ορίστε..) μιλάνε μέσω δύο mapped files (ένα για το καθένα) και ανανεώνονται αυτόματα.

Στην περίπτωση του VL η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι και Reactive (Observables) ενώ στο Blender δυστυχώς όχι, συνεπώς έχει σημασία το interval που θα ορίσει ο χρήστης, αλλιώς είναι πολύ πιθανό να κρασάρει. Βέβαια αυτό έχει λίγη σημασία, γιατί όλη την πληροφορία της σκηνής (scene) του blender την κρατάει το VL και έτσι δεν χρειάζεται ο χρήστης να δουλεύει εκ των πραγμάτων και στις δύο πλατφόρμες παράλληλα.

Το VL.Ender δεν είναι ακόμα διαθέσημο και παραμένει σε private repo στον λογαριασμό μου στο github. Οπότε stay tuned για περισσότερα το συντομότερο δυνατόν!